« Back

Concurs Cerna 23.03.2013

Din cauza evenimentelor meteorologice evenimentul a fost amânat pentru data de 30.03.2013.

Primăria comunei Cerna, Biblioteca comunală "Dumitru Cerna", ASOCIAȚIA ALTONA CERNA și Administrația Parcul Național Munții Măcinului

 

ORGANIZEAZĂ

 

COȘIA de Sfântul Toader

 

COȘIA este un vechi obicei de intrecere între cai, ce se organiza anual în localitatea noastră în perioada interbelică. Cernenii creșteau special cai pentru curse. Era un eveniment la care participau și concurenți din satele vecine. Ne-am propus să reluăm această tradiție. Anul acesta COȘIA se va desfășura pe un traseu de 1km, în zona noului stadion.

       Înscrierile pentru concurs se fac la Biblioteca comunală până pe data de 21 martie orele 12. Concurenții vor fi premiați. Vor fi și reprezentanți ai presei. Vă așteptăm!

 

COȘIA

 

În ziua de SF. Toader se organizau întreceri între cai, la care participa toată suflarea satului. Veneau călăreți și din satele vecine. Coșia se organiza pe distanța CERNA – MIRCEA-VODĂ (7 KM). Premiile constau în stupi de albine, viței, oi, capre, potcoave, hamuri, hățuri, căpestre.

„Aceste alergări au intrat în tradiția cernenilor si se fac cu scopul de a se crea stimulente pentru îngrijirile deosebite ce trebuie date vitelor și în special cailor, precum și pentru a păstra și ameliora vestita rasă de cai dobrogeni. De altfel caii de la CERNA sunt renumiți prin sîngele arab ce-l au.„ (Monografia satului Cerna – 1935, autori înv. Dumitru Necula și Ion Cheșcă)

Bătrânii povestesc că aceste întreceri se făceau cu mai mare fast pe vremea cînd Dobrogea era sub stăpînirea turcilor iar obiceiul pare a fi mai mult turcesc sau cerchezesc, dar a fost preluat de către populația bulgărească din sat .

Asociația Altona Cerna  înființată în anul 2011, își propune printre altele reînvierea vechilor obiceiuri, conservarea tradițiilor meglenoromâne, bulgărești și nord-dobrogene, dezvoltarea turismului, în zona comunei noastre.

Comunicat Cosia Cerna.pdf